Incrustație dentară

Incrustație dentară

Ce sunt incrustațiile?

Precum o piesă de puzzle, incrustațiile refac strict partea dintelui care lipsește. Se recomandă mai ales în locul obturațiilor (plombelor) extinse pe mai mult de 2-3 fețe ale dinților.

Cât costă o incrustație?

Costul variază în funcție de tipul de material din care este realizată și de modul de confecționare: între 800 lei, pentru o incrustație din ceramică sau zirconiu și 1000 lei, pentru o incrustație ceramică frezată computerizat.

Pentru mai multe detalii privind costul tuturor lucrărilor protetice care se pot realiza în cabinet, click aici.

Când sunt recomandate?

Incrustațiile sunt soluția potrivită în cazurile în care, după curățarea cariei, putem păstra țesut dentar sănătos, neafectat, dar care nu este suficient pentru a susține o plombă clasică. Situația clinică întâlnită cel mai frecvent este cea în care, după curățarea cariei, dintelui îi mai rămân doar 2 pereți sănătoși suficient de groși și rezistenți. În acest caz, alegerea tratamentului cu o plombă clasică poate duce la fracturarea plombei sau chiar a dintelui, sub acțiunea forțelor mari masticatorii. Incrustația este mai rezistentă decât o plombă, datorită materialelor diferite din care se realizează, a modului diferit de confecționare și de lipire pe dinte (se realizează în colaborare cu laboratorul de tehnică dentară și se lipește pe dinte prin cimentare).

Atunci când distrucția dintelui este atât de mare încât nici plomba clasică și nici incrustația nu pot fi susținute pe dinte, varianta corectă de tratament este fixarea unui pivot de fibră de sticlă în interiorul rădăcinii și acoperirea dintelui cu o coroană dentară.

Programează-te acum!

Din ce materiale se pot face incrustațiile?

Asemănător coroanelor, pot fi confecționate din compozit, ceramică sau zirconiu. Cele din ceramică au estetică superioară celor din compozit și sunt mai rezistente în timp.

Care sunt etapele pentru realizarea unei incrustații?

Fiind un proces ce implică și contribuția laboratorului de tehnică dentară, presupune cel puțin 2 ședințe de programare, la 2-3 zile distanță între ele:

În prima ședință se va pregăti dintele, se va lua amprenta ce va fi trimisă la laborator și se va stabili culoarea incrustației. Amprenta poate fi clasică (cu materiale siliconice în linguri de amprentă) sau digitală (cu un scanner intraoral).

În a doua ședință incrustația va fi cimentată pe dinte.