Implant dentar

Implant dentar

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este o rădăcină artificială, realizată din titan, care înlocuiește rădăcina naturală a unui dinte lipsă. Implantul va servi ca suport pentru restaurarea protetică (coroană, punte, proteză), care va înlocui dintele sau dinții lipsă.

Cât costă un implant dentar?

Prețul unui implant variază între 1900 lei, pentru un implant LODI (USA) folosit ca suport pentru proteze dentare totale, respectiv 2200 lei, pentru un implant MIS (Israel) folosit ca suport pentru coroane dentare individuale sau lucrări protetice fixe.

Pentru mai multe detalii privind costul tuturor intervențiilor chirurgicale care se pot realiza în cabinet, click aici.

Cine poate fi un candidat potrivit pentru implantul dentar?

Orice persoană căreia îi lipsesc unul sau mai mulți dinți, în urma unui accident, a evoluției cariei sau a parodontozei, poate fi un candidat pentru implanturile dentare. Factorul determinant este cantitatea de os disponibilă.

Pentru a putea stabili un plan de tratament adaptat nevoilor tale, medicul specialist chirurg are nevoie de un set de analize recente (mai puțin de 6 luni) și de o radiografie tridimensională, tip computer tomograf. Pe baza acestora, medicul îți va putea spune cât os disponibil ai, dacă este necesară adiția de os, câte și ce tip de implanturi se pot pune, ce fel de lucrare protetică se poate face pe implanturi.

Prin ce se deosebește implantul dentar de celelalte metode de înlocuire a dinților lipsă (punte, proteză clasică)?

Implantul este de sine stătător și nu depinde de dinții vecini. Dacă, pentru a putea face o punte dentară, spațiul creat de dinții lipsă trebuie să fie delimitat la ambele capete de dinți vecini, care vor fi șlefuiți și acoperiți cu coroane, în cazul implantului nu se intervine asupra dinților vecini. Un alt avantaj ar fi că permite curățarea spațiilor interdentare, ceea ce în cazul punții dentare nu se poate face, dinții fiind lipiți între ei. Astfel, pe termen lung, implantul contribuie la menținerea sănătății gingiilor.

Pentru pacienții care au pierdut ultimele măsele de pe arcadă și mai au doar dinții frontali, tratamentul cu implanturi dentare reprezintă singura soluție care oferă dinți ficși. Alternativa este proteza mobilă.

Lipsa tuturor dinților de pe arcadă indică tratamentul cu proteze. Spre deosebire de protezele clasice, lucrările pe implanturi au o menținere și o stabilitate mult îmbunătățite, funcționalitate crescută și confort sporit pentru pacient.

Programează-te acum!

Care este durata de viață a unui implant dentar?

Durata medie de viață a unui implant este 25 – 30 ani (conform FDI – Federația Dentară Internațională). Chiar dacă implantul sau lucrarea pe implant nu se pot caria, acestea necesită măsuri riguroase de îngrijire. Ca și în cazul dinților naturali, obiceiurile sănătoase și corecte de igienă orală, precum și controalele regulate prelungesc durata de viață a implantului.

Cât durează inserarea unui implant dentar?

Odată planificată toată procedura, inserarea unui implant dentar este simplă și durează aproximativ o oră. Cu cât situația este mai complicată și necesită intervenții suplimentare (adiție de os, sinus lift, grefă de țesut conjunctiv, etc.), cu atât durata intervenției este mai mare.

De la momentul inserării implantului și până la momentul montării coroanei va trece o perioadă de 4-6 luni, necesară pentru osteointegrarea implantului (“prinderea” acestuia în os).

Ce complicații pot să apară?

Implantul sau lucrarea pe implant nu se pot caria. Cu toate acestea, au nevoie de țesuturi înconjurătoare sănătoase (gingie, osul suport) pentru a se menține pe arcadă. Fiind expusă în permanență bacteriilor din gură, gingia se poate îmbolnăvi, în condițiile unor măsuri insuficiente de igienă orală. Vor apărea semne de inflamație și sângerare. Lăsată mult timp așa, infecția se va transmite la osul de sub gingie. Dacă osul suport are de suferit, atunci și stabilitatea implantului în os va fi afectată.

Pentru a evita acest lanț de reacții negative, pacienții care au implanturi trebuie să respecte niște măsuri riguroase de îngrijire și să meargă cel puțin la fiecare 6 luni la un control stomatologic. Astfel, medicul va depista orice problemă într-un stadiu incipient și o va putea trata cu ușurință.