Aparat ortodontic

Aparatul ortodontic

Ce sunt aparatele ortodontice?

Aparatele dentare sunt dispozitive folosite de medicul ortodont pentru dezvoltarea corectă a arcadelor, alinierea dinților și obținerea unei mușcături stabile.

Cât costă un aparat ortodontic?

Costurile variază în funcție de tipul de aparat ortodontic: 1000 lei/ arcadă pentru un aparat mobil, 2500 lei/ arcadă pentru un aparat fix cu brackeți metalici sau 4000 lei/ arcadă pentru un aparat fix de tip autoligaturant DAMON.

Câte tipuri de aparate ortodontice există?

Aparatul mobilizabil este indicat copiilor care au atât dinți de lapte, cât și dinți permanenți, începând cu vârsta de 6-7 ani, până la aproximativ 12 ani (odată cu erupția tuturor dinților permanenți). Aparatul acționează la nivelul dinților, dar mai ales la nivelul osului, fiind foarte util în timpul procesului de creștere, putând ajuta la corectarea înghesuirilor dentare sau obținerea spațiului necesar erupției dinților, prin expansiunea maxilarului.

În această categorie se încadrează mai multe tipuri de aparate mobile:

  • Plăcuțe palatinale sau linguale (pentru maxilar sau mandibulă) prevăzute cu unul sau mai multe șuruburi, care prin activare ajută la dezvoltarea maxilarelor.
  • Activator – aparat dentar bimaxilar (monobloc) care redirecționează presiunea exercitată de mușchii feței si de cei masticatori asupra maxilarelor si dinților, îmbunătățind ocluzia (contactele între dinții superiori și inferiori), funcționalitatea limbii și a musculaturii orale.
  • Twin Block – aparat dentar alcătuit dintr-o plăcuță superioară și una inferioară, care conlucrează pentru dezvoltarea maxilarului superior printr-un mecanism cu șurub și așezarea corectă a mandibulei, “împingând-o” ușor înainte.
  • Trainer – aparat funcțional sub forma unei gutiere ce înglobează atât arcada superioară, cât și cea inferioară, având scopul de a influența dezvoltarea corectă a maxilarelor și a musculaturii orale și de a elimina obiceiurile vicioase.

Disjunctorul este un aparat cimentat pe molarii superiori, prevăzut cu un șurub pentru expansiunea maxilarului (acționează la nivelul suturii maxilo-palatine), în cazurile de îngustare severă. Acest aparat este indicat în perioada de creștere, între 8-16 ani.

Arcul transpalatinal/ Dispozitivul Nance/ Bara linguală sunt dispozitive de ancoraj folosite la nivelul maxilarului sau mandibulei în general, în cazurile în care se fac extracții în scop ortodontic și este necesară retrudarea grupului frontal sau menținerea molarilor în aceeași poziție.

Masca Delaire este un dispozitiv extraoral folosit în general în cazurile de hipodezvoltare maxilară sau prognatism mandibular. Se asociază cu un aparat mobilizabil sau fix intraoral maxilar.

Aparatul fix cu brackeți poziționați pe suprafața exterioară a dinților este indicat, în cele mai multe cazuri, după erupția dinților permanenți (începând cu 11-12 ani), pentru corectarea malpozițiilor dentare, cât și a contactelor dintre arcade. Brackeții pot fi metalici (cea mai rapidă modalitate de îndreptare, datorită frecării mai mici între componentele aparatului) sau fizionomici (ceramică, safir). Prin brackeți trece un arc ce este fixat prin intermediul unor module elastice (transparente sau de diferite culori) sau a unor ligaturi metalice.

Aparatul fix de tip autoligaturant (Damon) – brackeții au o dimensiune mai mică, fixarea arcului se face prin clăpițele lor, forța de fricțiune fiind mai mică (arcul este conectat printr-un mecanism glisant, se elimină folosirea modulelor elastice). Avantajele acestui aparat sunt igienizarea mai ușoară, forțele mai blânde și micșorarea numărului de vizite la cabinet pentru controlul ortodontic.

Gutierele de aliniere (Invisalign) se indică în cazuri cu înghesuire mică sau moderată. Numărul gutierelor diferă în funcție de tipul de tratament. Durata de purtare a fiecărui set de gutiere este de aproximativ 2 săptămâni (aprox. 22 ore/ zi).

Pentru mai multe detalii privind costul tuturor tratamentelor ortodontice care se pot realiza în cabinet, click aici.

Cum știu de care aparat ortodontic am nevoie?

Pentru ca medicul specialist ortodont să îți pregătească un plan de tratament, este nevoie de două vizite la cabinet.

În prima, îți va face un consult inițial cu un set de fotografii (intra- și extraorale), amprente pentru modele de studiu și vei primi recomandare pentru două radiografii (ortopantomografie și teleradiografie laterală).

În cea de-a doua, vei afla ce opțiuni de tratament ortodontic ai și toate detaliile privind durata tratamentului și costurile asociate.

Care este vârsta ideală pentru a purta aparat ortodontic?

Vârsta nu este un factor de decizie dacă un pacient este candidat potrivit pentru tratamentul ortodontic sau nu – dinții sănătoși pot fi mutați la orice vârstă.

Pentru copii, este recomandat să fie evaluați de un ortodont nu mai târziu de vârsta de 7 ani, deși puțini vor avea nevoie de tratament la această vârstă, dar pentru unii va fi foarte benefic un tratament timpuriu, cât încă oasele maxilare sunt în creștere. Aparatul dentar funcționează cel mai bine și mai rapid în copilărie, când ghidează creșterea maxilarelor, dar modalitatea de funcționare a deplasărilor dinților prin resorbție și apoziție osoasă îl face eficient și în perioada adultă.

Cât timp trebuie să port aparatul ortodontic?

Perioada de purtare a aparatelor mobile diferă pentru fiecare caz în parte, dar în medie se estimează o durată de 6 luni-2 ani. Pentru a obține rezultate favorabile într-un timp cât mai scurt, este esențială respectarea perioadei de purtare de 18-20 ore/ zi.

De multe ori, aparatele mobile sunt necesare într-o primă etapă, tratamentul fiind continuat cu un aparat dentar fix.

Perioada medie de purtare a disjunctorului este de 6-9 luni, constând într-o etapă de activare de aproximativ o lună și o perioadă de contenție de aproximativ 4-8 luni.

Perioada medie de purtare a aparatului dentar fix cu brackeți este de 1-3 ani, în funcție de gravitatea anomaliei.

Ce este contenția?

După poziționarea corectă a dinților pe arcadă și după îndepărtarea aparatului, dinții prezintă un mic grad de mobilitate, fiind necesară o perioadă de purtare a unui aparat de contenție care păstrează rezultatul tratamentului ortodontic și împiedică apariția recidivelor. Contenția poate fi fixă (retainer metalic fixat cu ajutorul unei rășini compozite pe suprafața palatinală sau linguală a dinților) sau mobilă (plăcuțe mobilizabile sau gutieră de acrilat).

Programează-te acum!