This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Coroana dentară
Coroana dentară
Ce este coroana dentară?
Putem să ne imaginăm coroana ca o carcasă ce imită forma și culoarea dintelui pe care îl inlocuiește. Ea se așază intim peste bontul dentar preparat de medic, încercuindu-l de jur împrejur.
Cât costă o coroană dentară?
Costul variază în funcție de tipul de material din care este realizată și de modul de confecționare: între 450 lei, pentru o coroană metalo-ceramică făcută de tehnician și 1100 lei pentru o coroană ceramică pe zirconiu.
Pentru mai multe detalii privind costul tuturor lucrărilor protetice care se pot realiza în cabinet, click aici.
Când am nevoie de o coroană dentară?
Coroanele unidentare conferă rezistență mărită și estetică îmbunătățită în cazul dinților cu pierderi mari de țesut dentar.
În momentul în care coroana naturală a dintelui (partea dintelui situată deasupra gingiei, care este vizibilă în gură) are o lipsă importantă, alegerea tratamentului cu o plombă clasică poate duce la fracturarea plombei sau chiar a dintelui, sub acțiunea forțelor mari masticatorii.
Situațiile frecvent întâlnite, care necesită acoperirea dinților cu o coroană:
- Tratamentele de canal
- Cariile profunde
- Fracturile dentare
De cele mai multe ori, dintele ce urmează să fie acoperit cu o coroană dentară va necesita și fixarea unui pivot de fibră de sticlă în interiorul rădăcinii, pentru retenție suplimentară.
Cum se întrețin coroanele dentare?
Pe lângă controalele periodice, și măsurile de igienă locală sunt foarte importante atunci când vine vorba de longevitatea oricărui tip de restaurare dentară.
Deși materialele din care sunt realizate coroanele dentare nu se cariază, ele sunt în strânsă legătură cu dintele pe care sunt cimentate. Caria poate ataca locul de îmbinare a coroanei cu dintele natural. Prin urmare, o tehnică de periaj corectă, aţa dentară, apa de gură şi irigatoarele orale (duşuri bucale) întrețin sănătatea întregii guri, prelungind durata de viață a lucrărilor protetice.
Cum decurge tot procesul?
Fiind un proces ce implică și participarea laboratorului de tehnică dentară, presupune cel puțin 2-3 ședințe de programare, la 2-3 zile distanță între ele:
În prima ședință se va pregăti dintele, se va lua amprenta ce va fi trimisă la laborator și se va stabili culoarea piesei protetice. Amprenta poate fi clasică (cu materiale siliconice în linguri de amprentă) sau digitală (cu un scanner intraoral).
În a doua ședință coroana va fi cimentată pe dinte.
În cazul coroanelor confecționate din două tipuri de materiale (metalo-ceramice sau ceramică pe zirconiu), este necesară o ședință intermediară suplimentară, pentru proba componentei interne a coroanei, din metal sau din zirconiu.
Ce tip de coroană să aleg?
În funcție de dinte și de exigențele estetice, coroanele se pot realiza din mai multe tipuri de materiale:
- Coroanele din compozit sau acrilat sunt folosite provizoriu, pe durata etapelor intermediare până la obținerea coroanei finale. Acestea au estetică și rezistență reduse. Prețul se încadrează între 100-150 lei.
- Coroanele integral ceramice au estetică foarte bună și rezistență crescută. Pot fi folosite atât pe dinții frontali, cât și pe măsele. Prețul unei coroane este 1000 lei.
- Coroanele metalo-ceramice au estetică bună și rezistență mecanică mare. Sunt recomandate în special pe dinții posteriori, dar pot fi folosite și pe dinții frontali, cu rezultate satisfăcătoare. Prețul se încadrează între 450-530 lei.
- Coroanele din ceramică pe oxid de zirconiu au estetică și rezistență mecanică îmbunătățite, putând fi folosite atât pe dinții frontali cât și pe molari sau premolari. Prețul unei coroane este 1100 lei.