Unde merg dacă am o urgență dentară pe perioada stării de urgență?

Publicat vineri, 10 aprilie 2020, ora 18:00

Situația actuală a creat multă anxietate printre noi toți. Mersul normal de până acum al lucrurilor s-a schimbat. Deși în media există foarte multe informații, uneori nu toate ajung la noi atunci când avem nevoie de ele sau nu primim informația corectă din surse oficiale.

O întrebare pe care am primit-o frecvent de la voi zilele acestea este unde puteți merge dacă aveți o urgență dentară în această perioadă. Vom încerca, în cele de mai jos, să clarificăm situația și să vă aducem la cunoștință deciziile oficiale:

• 21.03.2020 – Activitatea tuturor cabinetelor de medicină dentară a fost suspendată prin lege, începând cu data de 23.03.2020 (conform Ordonanței Militare nr. 2/ 21.03.2020). Totuși, urgențele stomatologice au făcut excepție, fiind permise (conform Art. 1, alineat (2), Ordonanța Militară nr. 2/ 21.03.2020).

• 22.03.2020 – Colegiul Medicilor a venit cu o completare: urgențele stomatologice vor fi asigurate DOAR de cabinetele de medicină dentară de urgență din cadrul Unităților Primiri Urgențe (UPU) din structura spitalelor regionale/ județene – iar dintre acestea, doar unele au primit aviz de funcționare pe perioada stării de urgență (conform Deciziei Biroului Executiv Național nr. 13/ 3BExN/ 2020). Scopul acestei măsuri este de a limita cât mai mult transmiterea intracomunitară a SARS-CoV-2.

• 24.03.2020 – Colegiul Medicilor Stomatologi din România a hotărât că fiecărui județ îi revine decizia de a stabili unitățile sanitare, publice sau private, avizate să preia urgențele stomatologice (conform Art. 2, alineatele (1) și (2) g), Decizia Biroului Executiv Național nr. 15/ 3BExN/ 2020).

Direcția de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor au publicat pe site-urile lor și actualizează zilnic un registru special național, cu toate unitățile sanitare avizate pentru efectuarea intervențiilor stomatologice de urgență, în contextul aplicării măsurilor privind prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu COVID-19.

• ÎN PREZENT – În București, până la momentul scrierii acestui articol, există doar două astfel de unități sanitare avizate: Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-maxilo-facială “Dr. Dan Theodorescu” (Plevnei, nr. 19) și Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” (Șoseaua Vitan-Bârzești, nr. 13).

Este clar pentru toată lumea că două unități UPU sunt insuficiente pentru a trata urgențele dentare din tot Bucureștiul. Totuși, există câteva explicații pentru această decizie:

În primul rând, la ce se referă mai exact noțiunea de urgență dentară. Colegiul Medicilor încadrează în această categorie doar următoarele manopere:
1. Hemoragia (sângerarea) postextracțională – abundentă, care nu poate fi oprită prin apăsare cu o compresă pe zona respectivă;
2. Durerea datorată pulpitei acute – intensă, poate apărea spontan, nu cedează la medicamente antialgice sau antiinflamatorii uzuale;
3. Durerea datorată parodontitei apicale acute – intensitate mare, zonă sensibilă la atingere, uneori umflată, cu stare generală alterată (febră, frisoane, oboseală);
4. Pericoronarita dinților incluși – de cele mai multe ori din cauza măselelor de minte, durere de intensitate variabilă, uneori durere la înghițit, senzația de blocare a deschiderii gurii, stare generală alterată (febră, frison);
5. Alveolita postextracțională – durere intensă, care nu cedează la medicamente antialgice sau antiinflamatorii;
6. Celulitele/ abcesele periosoase – umflătură dureroasă în zona respectivă, cu tendința de extindere în zonele vecine, tegumente acoperitoare congestionate și lucioase, stare generală alterată (febră, frison);
7. Fracturile de maxilar/ mandibulă – în urma unor accidente/ lovituri/ căzături, duc la deformări osoase, uneori pot pune viața în pericol, necesită imobilizare de urgență (repoziționarea oaselor fracturate);
8. Luxația articulației temporo-mandibulare – imposibilitatea închiderii gurii, durere în articulația de lângă ureche;
9. Traumatisme dento-alveolare (luxații, avulsii, fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare) – în urma unor accidente de joacă/ căzături, mai frecvente la copii, interesează mai mult dinții din față, necesită repoziționarea dintelui sau fragmentului dentar fracturat, uneori scoaterea nervului;
10. Gingivostomatita ulceronecrotică – durere, sângerare și ulcerații (afte) pe gingie.

Prin urmare, pe perioada stării de urgență, pot fi tratate doar urgențele stomatologice enumerate mai sus. 

Recomandăm să vă prezentați la unul dintre cele două spitale avizate din București pe perioada stării de urgență DOAR dacă aveți una dintre urgențele din lista de mai sus. Altfel, în urma triajului pe care vi-l vor face la spital, veți afla că nu vi se poate efectua niciun tratament deocamdată.

În al doilea rând, se dorește limitarea cât mai mult a transmiterii intracomunitare a coronavirusului, prin amânarea tuturor tratamentelor stomatologice care nu presupun sângerare, durere care nu cedează sau risc de infecție majoră. La majoritatea tratamentelor stomatologice se generează aerosoli (picături de lichid care plutesc în aer). În cazul unei boli cu transmitere respiratorie, aerosolii pot fi vectori de transmitere a virusului. De aceea, deocamdată, Colegiul Medicilor interzice orice alt tratament stomatologic, în afară de cele de urgență.

Ce ne rămâne de făcut în aceste condiții?

Din păcate, știm că, în afară de problemele enumerate mai sus, multe altele pot crea disconfort și pot reduce considerabil calitatea vieții fiecăruia dintre noi, precum plombe fracturate, lucrări protetice decimentate, inflamații și sângerări gingivale locale sau tratamente nefinalizate, rămase în lucru. Amânarea lor poate însemna modificarea planului de tratament inițial, necesitatea unor tratamente suplimentare sau costuri mai mari. 

Vă dăm câteva recomandări, pentru a reduce cât mai mult riscul de apariție a unei probleme stomatologice în această perioadă:

  • Mențineți o igienă locală foarte bună, folosindu-vă de toate mijloacele de curățare (periaj, ață dentară, periuțe interdentare, apă de gură)
  • Urmați un tratament medicamentos, la indicația unui medic stomatolog (la nevoie, medicii pot trimite rețete în format digital)
  • Apelați la sfatul unui medic dentist pentru alte indicații personalizate – pentru a veni în întâmpinarea nevoilor voastre, oferim zilnic consultații gratuite online, pe platforma Zoom, în intervalul 17:00-19:00, sesiuni a câte 10-20 minute fiecare. Tot ce trebuie să faceți este să completați următorul link și să solicitați o consultație online: http://sonrisadental.ro/contact/#form